czwartek, 27 czerwca 2013

Focaccia cebulowa


Tak od przeglądania do robienia... Przepis jest dla cierpliwych, bo o ile roboty przy nim mało to troszkę czekania jest...Ale warto.

Składniki:

1 łyżka suchych aktywnych drożdży


1 łyżka cukru


1 1/2 (375 ml) szklanki ciepłej wody


1/2 szklanki (125ml) oliwy z oliwek + do smarowania


1 1/2 łyżeczki soli


4 - 4 1/2 (625-670 g) mąki 


chlebowej (w razie potrzeby nie co więcej)

1/2 szklanki (60g) posiekanej cebuli


coś do posypania: sól morska / himalajska lub zioła


Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy je 125 ml ciepłej wody i dodajemy szczyptę cukru- mieszamy, aż drożdze się rozpuszczą. Odstawiamy na 10 min.


Następnie dodajmy resztę wody i cukier, 1/4 szklanki (60ml) oliwy z oliwek, sól kuchenną i 1 szklankę (155g) mąki. Wyrabiamy ciaston na średnich obrotach przez 1 minutę, aż będzie miało konsystencję śmietany. Dodajemy kolejną szklankę mąki i dalej wyrabiamy przez ok. 2minuty. Dodajemy cebulę- mieszamy. Możemy też dodać inne dodatki np. kminek.


I tu zmieniamy łopatki na mieszadła na hakowe i na wolnych obrotach dodajemy po pół szklanki mąki (75g), aż powstanie miękkie ciasto, które będzie odchodzić od miski. Przez 6- 7 minut wyrabiać ciasto na wolnych obrotach, dodając po łyżce mąki, jeśli ciasto okaże się kleiste.


Wg przepisy należy przykryć miskę luźno folią do żywności i pozostawić na 20 min. Ja przykryłam ściereczką- i chyba tradycyjnie najlepiej.

W tym czasie przygotowujemy blachę: wykładamy ją papierem pergaminowym (do pieczenia) i lekko smarujemy oliwą. Ja akurat nie miałam papieru, więc posmarowałam bezpośrednio blachę- też dało radę.



Po 20 minutach ciasto kładziemy na blaszce i naoliwionymi palcami tworzymy owalny kształt o grubości 2,5 cm- oczywiście możecie zrobić jaki chcecie. Akurat trzymałam się sztywno przepisu. I znowu: przykrywamy luźno naoliwiona folią spożywczą i odstawiamy na godzinę (moja wersja do końca trzymała się czystej ściereczki), aż zwiększy swoją objętość. 


Następnie robimy w cieście wgłębienia.Skrapiamy pozostałą oliwą. Znowu przykrywamy naoliwioną folią lub ściereczką na 30 minut. Obsypujemy ciasto albo solą morska vel himalajską lub ziołami. '



I teraz tak:


Jeśli macie kamień do pieczenia, należy go umieścić na najniższej półce piekarnika i nagrzać go do 220 st.C. Potem umieszczamy na nim naszą blaszkę.

Jeśli nie mamy, temperatura ta sama i na normalnej blaszce na najniższym poziomie.

Pieczemy 20-25 minut, aż spód będzie rumiany.





Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej bez dodatków, posypane świeżymy ziołanu, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Można też zetrzeć na nie ser, ale jeśli ser jest słonawy- nie sypiemy wcześniej na focaccie soli gruboziarnistej.





Smacznego!  :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz