Dziś prosta przekąska dla każdego...z tego co jest szeroko dostępne w każdym sklepie
W róznych lokalach spotykam sie z modyfikacjami Bruschetty, a to w postaci cebuli,albo czosnku pokrojonego w plastry, a nie "startego" na toście.
Ja jednak uwielbiam ten tradycyjny. '
Świetna alternatywa na letni obiad, czy na kanapkę do pracy:)
Przepis zaczerpnięty z książki Księga Smaków Świata- Buchmann, którą wypożyczył mi kolega z pracy-magia przepisów. Mniam:))
Składniki:
1 dojrzały pomidor lub 2 srednie lub 16 pomidorków koktajlowych
kilka świeżych listków bazylii
kilka grubszych kromek chleba-który lubicie- polecam Graham lub ciabatte
2-3 ząbki czosnku
sól morska lub himalajska
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Pomidorów pozbawiamy szypułek, i kroimy albo w plastry albo w kostke jak ja...Koktajlowe kroimy na pół. Listki bazywli porwac na mniejsze kawałki.
W piekarniku o temp.190st.C przypiec kromki na złoty kolor. Możemy to zrobić w tostownicy jesli mamy.
Posolić i polać oliwa. Posypać bazylią. Finito:) Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz