Ostatnio na moim kanale pojawił się filmik o Oleju Kokosowym.
Olej jest PRZEREWELACYJNY! Nie wiem czy taki wyraz istnieje w polskim słowniku, ale to nic.
Używam do smażenia, pieczenia i smarowania pieczywa. Smak potraw jest obłędny. Nawet pokuszę się o stwierdzenie, że najlepiej wydobywa smak curry:)) Super właściwością tego oleju jest to, że nie jest toksyczny dla ludzi. Praktycznie nie wytwarza podczas smażenia utleniających się kwasów tłuszczowych.
Olej kokosowy zawiera:
- witaminę B2, B6, C i E
- kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.
- jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe: kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy.
- zawiera również grupę nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy, linolowy oraz kwas linolenowy. Wspomniany kwas laurynowy występuje w podobnych proporcjach jedynie w mleku matki. W organizmie przekształca się w monolauryn, który ( w przeciwieństwie do antybiotyków) atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie
Więcej o właściwościach w filmiku ale również na stronie www.zielonynurt.pl gdzie czeka na Was rabat: kod, który należy wpisać to: BL100148
Witaj kochana :))
OdpowiedzUsuńWpadłąm własnie na Twoje filmiki na YT,bardzo fajne,z duzym luzem na nich mówisz,bez ustwek,to jest OK :))
Na jednym z filmików,opowiadasz o kaszy jaglanej i ówisz tam,że mam mało kalori,sprawdziłam na w necie i podają różnie w 100g,ale od 180 nawet do 350 ..Na mojej ,którą mam w domu jeszcze więcej-365 :)) To raczej duzo,indeks glikemiczny tez nie tak bardzo niski ,bo 71.
Co do oleju kokosowego,to zamówiłam własnie i po niedzieli będę juz miła-mój pierwszy :)
Pozdrawiam Cię !
Nie zastanawiałam sie na indeksem glikemicznym-i srednio go biore pod uwagę:)bo akurat przy tej kaszy przewyższa walor zdrowotny:)) wiem, że nie zawiera glutenu:) Dzięuje za miłe słowa:) ogolnie kasze maje sporo kalori ale nie je sie ich nie wiadomo ile:)
UsuńA,wiadomo,że walory zdrowotne są duże,samo to,że odkwasza oraganizm,już mi więcej nic nie trzeba :))
OdpowiedzUsuń